Източник: , снимка: , документите вижте За едни от най-често използваните

...
Източник: , снимка: , документите вижте За едни от най-често използваните
Коментари Харесай

NetNews: Републикански пътища в Ямболско нямат Акт 16 след ремонт и са правени без строително разрешение

Източник:, фотография: , документите вижте

За едни от най-често употребяваните и най-натоварени републикански пътища в Ямболска област, както и за две построени на тях кръгови кръстовища съществуват съществени подозрения за осъществено нелегално строителство. Става въпрос за главните поправки на пътя Ямбол – Чарган и на правата Околовръстен път Ямбол – с. Калчево – с. Победа – с. Челник, където са и новопостроените кръгови кръстовища /на разклона за с. Козарево и в град Ямбол до магазин „ Практикер ”/. Всичко това е направено без утвърдени капиталови планове и издадени строителни позволения от министъра на районното развиване и благоустройството, а ремонтираните сектори и кръстовищата нямат Акт 16, т.е. не са въведени в употреба.

Данните за фрапантните нарушавания са получени след наше питане до Министерство на регионалното развитие по Закона за достъп до социална информация. Запитването е препратено от министерството и към Агенция пътна инфраструктура и ДНСК. Благодарение на това за първи път се дава гласност по какъв начин и на каква стойност са правени въпросните поправки. Какво сочат обстоятелствата след обобщаване на постъпилата информация?

Въпреки, че се касае за главен ремонт и създаване на напълно нови уреди, каквито са кръговите кръстовища, за обособените обекти не са изготвяни планове и не са провеждани публични поръчки. Ремонтните работи са предоставени от Агенция Пътна инфраструктура на ДЗЗД „ Пътно поддържане Н ” – Сливен по контракт от 30.11.2019 година който е с предмет… „ осъществяване на поддържане (превантивно, настоящо, зимно и ремонтно-възстановителни работи при спешни ситуации) на републикански пътища ”. Отделните сектори са възлагани на изпълнителя с „ в допълнение задание ”.

Съгласно утвърдените спомагателни задачи, ремонтът на пътя Ямбол – Калчево – Победа – Челник е 31 млн. лева, в това число и двете кръгови кръстовища. Строителните действия са завършени и множеството средства са изплатени. Ремонтът на правата Ямбол – с. Чарган е на стойност 8.7 млн. лева Последната права от този сектор бе със период на осъществяване до 31.12.2021 година, а все още на постъпване на информацията към момента не е имало разплащане, показват от АПИ.

Следва да се подчертае, че и двата пътни сектора са с натоварен трафик и по тях всекидневно минават стотици коли. Интересното в тази ситуация е, че ремонтът и строителството на такива огромни и значими обекти се прави в прорез със строителните правила, регламентирани от Закона за устройство на територията. Няма утвърдени планове, няма издадени строителни позволения, няма и Акт 16. А извършители са точно институциите, призвани да управляват тези процеси – Министерство на регионалното развитие, АПИ, ДНСК. В продължение на повече от година не са осъществявани инспекции за надзор на строителството. От ДНСК въобще не дават отговор на този въпрос от запитването ни. От отговора на АПИ излиза наяве, че от РДНСК-Ямбол е подхваната инспекция едвам през октомври предходната година, резултатът от която е незнаен.

Съвсем обособен е въпросът дали в плоскостта на изборната 2021 година посредством ремонтите са се преследвали и политически цели. През март, да вземем за пример, когато започва построяването на кръговото кръстовище на обходен път Юг в Ямбол, тематиката бе необятно експлоатирана от тогавашния регионален шеф Димитър Иванов, кмета на Ямбол Валентин Ревански и шефа на Областно пътно управление-Ямбол инж. Галин Костов. Като ръководители на съответните институции, имащи отношение към тези обекти, не са ли били наясно, че ремонтите се правят без утвърдени капиталови планове и издадени строителни позволения?

А има възможност тези поправки да са употребявани и като скица за асимилиране на средства както други предоставени по сходен метод обекти, които бяха оповестени в общественото пространство.

За изясняване на непълните данни има заведени правосъдни каузи против способените институции по реда на Закона за достъп на информация. Нетнюз ще продължи да следи тематиката и да ви осведоми какво е нейното развиване.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР